Geen BTW op zonnepanelen dankzij slimme Oostenrijker?

De Belgische regering gaat het volgende bericht niet graag lezen. Dit zou hen namelijk miljoenen euro’s kunnen kosten. Euro’s die ze desgevallend terug moeten storten aan iedere Belgische burger die na 20 juni 2013 zonnepanelen heeft laten installeren. Lees deze blog, leg hem voor aan je (vriend) boekhouder, deel hem met iedereen waarvan je weet dat hij/zij zonnepanelen heeft en zet op die manier misschien een beweging in gang die wel eens als een bom zou kunnen inslaan.
Het is een slimme Oostenrijker die er mogelijk voor gaat zorgen dat ALLE Europeanen geen BTW meer hoeven te betalen op zonnepanelen. De Oostenrijkse particulier had zonnepanelen op zijn dak gelegd, maar bedacht zich dat hij in feite dezelfde status zou moeten hebben als andere energieleveranciers. Hij levert immers ook energie aan het elektriciteitsnet? En als ondernemer zou hij recht moeten hebben op BTW aftrek.
De Oostenrijkse Belastingdienst legde het geval voor aan het Europese Hof van Justitie. De Advocaat-Generaal van het Hof gaf de Oostenrijker gelijk op grond van Europese regelgeving. En — dat maakt het ook voor ons interessant — daar kunnen wij ons als Belgen ook op beroepen, zelfs als de richtlijn tegen de Belgische BTW wetgeving in gaat.
De Oostenrijker beriep zich op het feit dat het leveren van zonnestroom in feite een economische activiteit is. Op grond daarvan kan iedere eigenaar van zonnepanelen zich laten registreren als BTW ondernemer. De BTW op de totale investering in zonnepanelen (materiaal en arbeid) mag vervolgens verrekend worden met de BTW over de opbrengst. Inmiddels heeft het Hof van Justitie de Administrateur-Generaal gevolgd in zijn redenering en is dit dus Europese wetgeving die ook in België van kracht is. Het loont wellicht de moeite om dit eens te laten onderzoeken voor jouw specifiek geval. Wie weet kan je enkele honderden euro’s recupereren.
In België en de meeste EU lidstaten kennen we bovendien de kleineondernemersregeling, waardoor je als kleine ondernemer met een verwaarloosbare omzet, kunt vrijgesteld worden van administratieve verplichtingen. En wellicht is het ook mogelijk om een BTW-nummer aan te vragen, de BTW op je zonnepanelen af te trekken om daarna de BTW-nummer terug op te zeggen.

In Nederland werkt het systeem al sinds 2014. Daar zijn zelfs bedrijfjes opgericht die al deze BTW-rompslomp regelen voor 100 tot 150 euro. Het is ons tot op heden niet bekend of er ook in België dergelijke bedrijfjes bestaan. Misschien NOG niet??

IN DE KIJKER$type=blogging$cate=2$count=4$show=post

Naam

faq in de kijker nieuws Nieuwsbrief
false
ltr
item
Sunlogics: Geen BTW op zonnepanelen dankzij slimme Oostenrijker?
Geen BTW op zonnepanelen dankzij slimme Oostenrijker?
https://4.bp.blogspot.com/-66QDinVpHjE/V2f53mL5LVI/AAAAAAAAAQw/brR6E7xbXagDQuqpbRUrtXrBXLcgoxKkwCLcB/s320/shutterstock_2705284.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-66QDinVpHjE/V2f53mL5LVI/AAAAAAAAAQw/brR6E7xbXagDQuqpbRUrtXrBXLcgoxKkwCLcB/s72-c/shutterstock_2705284.jpg
Sunlogics
http://sunlogics.blogspot.com/2016/06/geen-btw-op-zonnepanelen-dankzij-slimme.html
http://sunlogics.blogspot.com/
http://sunlogics.blogspot.com/
http://sunlogics.blogspot.com/2016/06/geen-btw-op-zonnepanelen-dankzij-slimme.html
true
6630990878660252331
UTF-8
Gen berichten ZIE ALLES Lees meer Antwoord Cancel antwoord Delete Door Home Pagina's Berichten Zie alles Aanbevolen LABEL Archief ZOEK Alle berichten Geen berichten gevonden Terug Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zo Ma Di Wo Do Vr Za Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minuut geleden $$1$$ minuten geleden 1 uur geleden $$1$$ uren geleden Gisteren $$1$$ dagen geleden $$1$$ weeken geleden meer dan 5 weken geleden Volgers Volg Deze content is premium Deel a.u.b. om te openen Kopie alle code Selecteer alle code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy